ITjunior

Homeschooling-ul în România, un subiect tot mai des întâlnit în rândul părinților.

homescholing

Homeschooling-ul în România , sau educația acasă, a devenit o opțiune tot mai populară pentru părinții care doresc să le ofere propriilor copii o educație de calitate, personalizată, într-un mediu sigur și familiar.

Motivele pentru care părinții aleg homeschooling-ul în detrimentul învățământului tradițional sunt variate și bine fundamentate în realitatea din jurul nostru. Vom enumera în continuare câteva motive principale, urmând ca mai apoi să dezvoltam ideile punând accentul pe experiența noastă ca familie.

Performanța școlară

Este o realitate că nici școala de stat, nici cea privată nu pot garanta un nivel ridicat al rezultatelor. Chiar și promovabilitatea este adesea incertă. Astfel, mulți părinți preferă să își asume ei înșiși responsabilitatea educației copiilor lor.

Flexibilitatea curriculumului homeschooling

Prin homeschooling, părinții pot alege curriculumul care se potrivește cel mai bine nevoilor și intereselor copiilor lor, fără a fi restricționați de programele școlare standard impuse de sistemul de învățământ tradițional.

Siguranța fizică și emoțională

Indisciplina și violența sunt probleme grave în multe școli, iar mulți copii sunt expuși la pericole chiar și de la o vârstă fragedă. Homeschooling-ul oferă un mediu sigur și protejat în care copiii pot învăța fără teama de a fi victime ale violenței sau intimidării.

Valorile morale

Într-un mediu controlat și bazat pe valori familiale, părinții se pot asigura că ai lor copiii sunt educați în conformitate cu principiile și valorile morale pe care le consideră importante.

Eficiența în învățare

În școală, copiii sunt adesea încetiniți în ritmul lor de învățare, deoarece profesorii trebuie să îi țină pe toți elevii la același nivel. Prin homeschooling, copiii pot progresa în ritm propriu, fără a fi încetiniți sau restricționați de ceilalți colegi.

Socializarea

Contrar ideii populare, homeschooling-ul nu izolează copiii, ci le oferă oportunități diverse de socializare în diferite medii și contexte, fără a fi expuși influențelor negative din exterior. Copiii care fac homeschooling au mai mult timp pentru activități extra, pentru a-și dezvolta anumite abilităti sau talente și iubesc să meargă în colectivități atent selecționate, să se exprime liber și să-și facă prieteni acolo.

În acest moment, în România homeschooling-ul nu este foarte clar reglementat

Fiind într-o zonă gri din punct de vedere legal, legislația privind homeschooling-ul în România , văzut ca “școală de acasă” sau “educație în familie”, este reglementată de Legea Educației Naționale 1/2011 cu modificările și completările ulterioare.

Constituția României prevede că „părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine”.

În acest caz, singura modalitate de a face homeschooling la noi este prin înscrierea copiilor la o școală din străinătate, de obicei în SUA sau Marea Britanie, denumită “școală umbrelă”, copiii fiind considerați elevi într-un sistem străin.

Există două tipuri de școli umbrelă:

  1. Școli care au propriul curriculum și manuale și sunt acreditate la nivel regional în SUA. Studiile efectuate la aceste școli acreditate regional sunt automat echivalate în România. Prețurile la aceste școli pornesc de la 1200 USD pe an/elev. Exemple: Christian Liberty Academy, Calvert School, Laurel Springs, Abeka Academy etc.
  2. Școli care nu dispun de manuale proprii, dar oferă părinților libertatea de a alege manualele pentru copiii lor. Aceste școli nu sunt acreditate, însă sunt recunoscute regional în regiunea/țara în care funcționează, iar studiile se pot echivala.  Părinții sunt cei care îi instruiesc pe copii, îi testează și trimit doar rezultatele testelor la școală. Aceste școli sunt mai accesibile ca preț, cu tarife ce încep de la 250 USD pe an/copil. Exemple: West River Academy, Home Life Academy etc.

În cazul în care optați pentru o școală neacreditată, copiii dumneavoastră vor fi nevoiți să susțină, după terminarea clasei a 12-a, testul GED, un test standardizat din SUA, care poate fi susținut și în România. Diploma obținută în urma completării testelor GED, cunoscută sub numele de High School Equivalency Diploma, este echivalată cu o Diplomă de Bacalaureat în România. Astfel, elevii pot aplica la orice facultate din țară, având recunoașterea necesară pentru continuarea studiilor universitare.

Noi, ca familie (Familia ESA) am ales homescooling-ul ca metodă principală de educație și am descoperit multiple avantaje, în special în ceea ce privește flexibilitatea, siguranța și posibilitatea de a ne personaliza curriculumul conform preferințelor noastre și ale copiilor noștri.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți găsi în clipul video pe care l-am postat pe canalul nostru de Youtube, Familia ESA: https://youtu.be/iecjg5GBMrs.

Unul dintre principalele avantaje pe care le au copiii care fac homeschooling este acela că au mult mai mult timp liber, pe care îl pot folosi pentru dezvoltare personală și participarea la tot felul de activități si cursuri interesante, care completează experiența lor educațională și le oferă oportunități de socializare și învățare plăcută. Un exemplu este participarea lor la cursurile oferite de IT Junior, care ofera atât lecții la grupă, cât și lectii individuale 1 la 1 de informatică și tehnologie, special adaptate pentru elevii care fac homeschooling (detalii aici: https://itjunior.ro/cursuri-individuale-1-la-1/). Școala IT Junior pregătește copiii pentru viitorul digitalizat, oferindu-le abilitățile și cunoștințele necesare pentru a face față provocărilor unei lumi în continuă schimbare și dezvoltare.

Alte activități la care participă copiii noștri

În special băiatul cel mare, Aaron (7 ani) frecventează programare și robotică la IT Junior, soroban (aritmetică mentală), șah, karate, fotbal, educație rutieră, artă culinară, cursuri de dezvoltare personală, ecologie, educație civică etc. În cadrul acestor cursuri ei se întâlnesc și relaționează cu diferiți copii, profesori și mentori, iar lucrul acesta este unul foarte benefic pentru ei pe termen lung, fiindcă învață să se descurce în diverse situații de viață și îi motivează să fie mereu printer cei mai buni. Aaron face șah de performanță, fiind multiplu medaliat la nivel național, la categorie superioară de vârstă (sub 9 ani) și deține o colecție impresionantă de cupe și medalii, castigate la diferite concursuri de șah rapid, clasic și blitz. Deși antrenamentele de șah îi ocupă o parte semnificativă din programul său, reușește să își găsească timp și pentru celelalte activități menționate mai sus, iar noi nu putem decât să ne bucurăm că am ales această metodă de educație, care oferă atâta flexibilitate și se concentrează pe pasiunile copilului.

Homeschoolingul necesită disponibilitatea și angajamentul părinților pentru a investi timp și energie în educația copiilor lor.

Orice familie care cochetează cu idea de a face homeschooling trebuie să țină cont de faptul că đeși această metodă este foarte flexibilă și are atât de multe avantaje, vine și cu o responsabilitate serioasă și continuă pentru părinți.

De asemenea, este esențial să fim la curent cu legislația relevantă și să ne dezvoltăm continuu cunoștințele și abilitățile pentru a oferi copiilor noștri cea mai bună educație posibilă. În plus, în fiecare zi, trebuie să ghidăm și să verificăm progresul copiilor noștri, asigurându-ne că nu rămân în urmă și că își îndeplinesc obiectivele de învățare.

În concluzie, homeschooling-ul este o alegere educațională înțeleaptă și responsabilă, care pune accentul pe dezvoltarea holistică a copiilor și pe creșterea lor ca indivizi responsabili și bine pregătiți pentru provocările viitoare și este important ca familiile care fac homeschooling să-și îndrepte atenția și către cursuri fizice, în care să-i angreneze pe copii, astfel încât ei să experimenteze beneficiile maxime ale acestei metode educative.

Nu știți de unde să începeți?

Echipa de consilieri IT Junior este pregătită să te ajute în alegerea cursului adecvat. În timpul primei lecții individuale 1la1, evaluăm nivelul de abilități și interese pentru a recomanda cel mai potrivit curs pentru copilul tău.

Distribuie această postare

Cere informații

În cazul în care dorești să ne adresezi o întrebare nu ezită să o faci prin intermediul formularului de contact

Adresa

Piața Amzei nr. 7-15, București