M10 | L9 – Proiect II – Naveta 01

Astăzi vom afla despre:

 • Introducere in spatiul 3D

Aplicațiile pe care le vom folosi sunt:

Tinker CAD

PROIECTE:

Naveta

Când creați ceva din imaginație, poate fi o provocare să-l creați în 3D de la început. Încercați mai întâi să trageți ideile pe o bucată de hârtie sau in paint. Desenele nu trebuie să fie perfecte. Scopul este să explorați și să înțelegeți mai bine cum va arăta și cum puteți începe să îl construiți în Tinkercad.

Pas 01

Corpul acestei nave spațiale este alcătuit din Locuinta și Capsula de Evadare. În acest pas, vom începe cu Living Quarters, unde va locui echipajul navei spațiale. Când ați terminat cu acest pas, locuinta va arăta ca imaginea de mai jos.

 1. Așezați o sferă pe planul de lucru. Scăriți-l în mod egal pe toate axele (mențineți schimbarea) la 30 mm.
 2. Așezați un paraboloid și o cutie pe planul de lucru.
 3. Măriți paraboloidul pe toate axele la 30 mm. Faceți cutia o gaură.
 4. Aliniați paraboloidul și cutia astfel încât să fie centrate pe axa x și y. De asemenea, alegeți fila superioară de-a lungul înălțimii.
 5. Mutați cutia în sus, astfel încât să taie o „jumătate de sferă” din partea superioară a paraboloidului. Odată ce cutia este așezată, grupați-o cu paraboloidul.
 6. Aliniați forma combinată cu sfera. Mutați forma combinată în sus, astfel încât baza să fie la jumătatea sferei. Acesta este corpul principal al rachetei. Faceți-le de aceeași culoare.

Pas 02

Capsula de evadare va fi conectata în partea de sus a locuințelor. Veți utiliza instrumentul Plan de lucru pentru a plasa obiectele mai aproape de locul în care vor fi.Când ați terminat cu acest pas, ar trebui să aveți ceva care seamănă cu imaginea de mai jos.

 1. Apăsați „W” pentru a porni instrumentul Plan de lucru și selectați partea de sus a locuințelor.
 2. Așezați un paraboloid deasupra locuințelor. Noul paraboloid va deveni Escape Pod. Selectați toate obiectele și aliniați-le astfel încât să fie centrate pe axa x și y.
 3. Scalați Podul de evacuare astfel încât să fie de 10 mm x 10 mm pe axa x și y. Scăriți înălțimea la aproximativ 15 mm.

Pas 03

Acum, că avem forma de bază a corpului, putem adăuga detalii. Detaliile includ un capac pentru nas pentru Escape Pod, un împărțitor între cartierele de locuit și Escape Pod. Când ați terminat cu acest pas, nava dvs. spațială va arăta ca imaginea de mai jos (Detaliile sunt obiectele albe).

 1. Pentru a face divizorul, așezați un tor pe planul de lucru.
 2. Selectați atât torusul, cât și podul de evacuare și aliniați-le împreună pe axa x și y
 3. Mutați divizorul în sus pe axa Z aproximativ 63 mm.
 4. Pentru a face capacul nasului, așezați un con pe planul de lucru. Rotiți-l cu 180 de grade, fie pe axa X, fie pe axa Y, astfel încât să indice în jos.
 5. Treceți la planul de lucru, apăsați W, instrument și selectați baza conului.
 6. Așezați un paraboloid pe baza conului.
 7. Selectați conul și paraboloidul. Deoarece am folosit instrumentul Plan de lucru, trebuie doar să aliniați cele două obiecte pe axa X și Y.
 8. Selectați și grupați cele două obiecte împreună pentru a finaliza capacul nasului.
 9. Selectați capacul de evacuare și capacul nasului și alegeți instrumentul de aliniere. Selectați din nou capacul de evacuare pentru a alinia capacul nasului la capacul de evacuare. Aliniați centrele pe axa X și Y. Alegerea filei superioare de pe axa Z poate fi de asemenea utilă (fila roșie din imagine).
 10. Mutați capacul nasului în sus pe axa Z aproximativ 22 mm.
 11. Ținând SHIFT, micșorați capacul nasului până la aproximativ 22 mm.
 12. Schimbați toate detaliile într-o culoare similară.

Pas 04

Ultimul detaliu pe care îl vom face este ușa navei spațiale.

 1. Selectați sfera mare a Cartierelor de locuit. Alegeți Editare> Duplicare pentru a crea un duplicat. Deplasați una dintre sfere spre partea din față a planului de lucru
 2. Reduceți ușa în jos, astfel încât să se potrivească ca imaginea de mai jos. Ușa nu trebuie să fie o sferă perfectă. Rotirea sferei poate ajuta, de asemenea, să se potrivească.