M5 | L6 – Variabile si operatori matematici

Astăzi vom afla despre:

  • Operatori

Aplicațiile pe care le vom folosi sunt:

Khan Academy

PROIECTE:

Ochii ursului

Atacul animalului

Khan Editor : https://www.khanacademy.org/computer-programming/new/pjs

Link Proiect Atacul Animalului : https://www.khanacademy.org/computer-programming/exemplu-atacul-animalului/5137758204411904

Ați văzut deja exemple de adăugare în JS, folosind operatorul +. De asemenea, puteți utiliza – pentru scădere, * pentru multiplicare, / pentru divizare și % pentru a lua restul. Iată exemple ale operatorilor în acțiune:

Când utilizați mai mulți operatori matematici într-o singură expresie, computerul urmează o „ordine de operații” pentru a vă asigura că calculează rezultatul în același mod de fiecare dată. Este aceeași ordine de operații pe care probabil ați învățat-o la ora de matematică. De exemplu, următorul cod, ar evalua mai întâi cele două expresii dintre paranteze, apoi ar înmulți acele rezultate împreună și, în cele din urmă, ar adăuga 100 la acel rezultat.

  1. Redimensionarea formelor cu expresii si variabile

Codul:

noStroke();

var eyeSize = 40;

var x = 200;

var y = 200;

// face

fill(255, 255, 0);

ellipse(x, y, 300, 300);

// eyes

fill(46, 46, 41);

ellipse(x – 50, y – 50, eyeSize, eyeSize);

ellipse(x + 100, y – 60, eyeSize, eyeSize);

// mouth

fill(252, 65, 65);

ellipse(x + 50, y + 40, 150, 150);

Explicatia :

            Il avem din nou pe prietenul nostru Winston! Daca observam codul vom vedea ca in fucntii avem variabile si numere. Numerele care nu sunt in variabile se numesc numere hardcode-ate. Haideti sa schimbam dimensiunile harcodate ale fetei cu o variabila faceSize.

            Daca schimbam valoarea variabilei faceSize vom vedea ca gura si ochi raman pe loc. Ce vom incerca sa facem in continuare este sa schimbam dimensiunea tuturor elementelor relative cu dimensiunea fetei cu ajutorul unor fractii.

            Intai cream o variabila mouthSize pentru dimensiunile gurii.

            Apoi, ca dimenisunea gurii este jumatate din dimensiunea fetei deci 1/2 * faceSize.

            Observam ca dimensiunea ochilor este 2/15 * faceSize. Acum vedem ca dimensiunile seschimba relative cu dimensiunea fetei, dar nu se misca relativ cu fata. Asta se intampla deoarece in elipsele ochilor si a gurii inca avem niste numere hardcode-ate.

            Dupa ce schimbam si numerele din elipse in functie de fractiuni ale variabilei faceSize schimbarile in sfarsit vor parea normale pentru Winston.

  1. Exercitii

https://en.khanacademy.org/computing/computer-programming/programming/resizing-with-variables/e/quiz–use-variable-expressions

  1. Provocare: Ochi ursului

https://en.khanacademy.org/computing/computer-programming/programming/resizing-with-variables/pc/challenge-brown-bear-eyes

  1. Proiect: Atacul animalului

https://en.khanacademy.org/computing/computer-programming/programming/resizing-with-variables/pp/project-animal-attack

            Un proiect in care veti scrie cod pentru fata unui animal, care se mareste cand ataca, folosind fractii