M5 | L3 – Variabile cu javascript

Astăzi vom afla despre:

  • Variabile si pozitionarea relativa

Aplicațiile pe care le vom folosi sunt:

Khan Academy

PROIECTE:

Iepurasul dintos

Broscuta prietenoasa

Khan Editor : https://www.khanacademy.org/computer-programming/new/pjs

  1. Introducere pentru variabile

Codul:

noStroke();

// face

fill(255, 255, 0);

ellipse(202, 208, 300, 300);

// eyes

fill(46, 46, 41);

ellipse(157, 151, 40, 40);

ellipse(304, 142, 40, 40);

// mouth

fill(252, 65, 65);

ellipse(257, 240, 120, 136);

 

Explicatia :

Il am pe bunul meu prieten Winston aici pentru a ne ajuta cu variabilele. Vreau să ii schimb mărimea ochilor lui un pic. Nu ar fi grozav dacă aș putea schimba doar un număr și ambii ochi se schimbă? Aici intervin variabilele.

Îmi place să mă gândesc la o variabilă ca o găleată mare cu un nume pe ea. Poți pune orice vrei în găleată, dar numele rămâne același. Numim valoarea din interiorul găleții valoarea variabilei.

Tot ce trebuie sa faci este să tastați var, care înseamnă variabilă și apoi numele variabilei, care ar trebui să descrie ce va păstra variabila. Deci, voi numi variabila eyeSize/marimeaOchiului. Pentru a-i oferi o valoare, scriem doar eyeSize și apoi un =, și apoi o valoare numarica; .

Vedeti semnul acela egal? Uitați de profesorul de matematică care va învățat despre asta. Acel semn egal nu înseamnă „egal” înseamnă dobandirea unei valori. Aceasta înseamnă că alocăm o valoare la variabila eyeSize. Ce este in partea stângă a semnului egal este întotdeauna variabila si in partea dreaptă semnului egal este întotdeauna valoarea pe care o atribuiți variabilei. Voi înlocui cele patru numere de dimensiune pentru ochi cu noua mea dimensiune eyeSize

  1. Exercitii

https://en.khanacademy.org/computing/computer-programming/programming/variables/e/exercise–intro-to-variables

  1. Provocare: iepurele dintos

https://en.khanacademy.org/computing/computer-programming/programming/variables/pc/challenge-bucktooth-bunny

  1. Mai multe despre variabile

Cod :

Explicatia :

Dar putem folosi variabile pentru a înlocui numerele când nu sunt toate la fel? Cum ar fi, dacă aș vrea să il mut pe Winston, un pic? Aș putea schimba fiecare coordonata x, oricum nu sunt la fel, așa că nu pot oricum sa le inlocuiesc cu o variabila.

Odată ce am atribuit un număr unei variabile pot folosi acea variabilă exact ca și cum ar fi acel număr. Ceea ce înseamnă că pot folosi variabile în expresiile matematice.

Să facem o variabilă pentru poziția x a lui Winston. Spune-i var x. Sa-i dăm valoarea coordonata x a feței lui Winston, 200. Inlocuim numarul fetei lui Winston cu variabila x si fata se va muta, dar fara ochi si gura.

Pentru a rezolva asta, vom definii pozitiile ochilor si a gurii relativ cu pozitia fetei. Deci coordonatele x vor fi centrele si restul coordonatelor o sa fie in functie de x. Ochiul stang vedem ca este pozitionat cu 50 de pizxel la dreaptea centrului. Ochiul drept este pozitionat cu 100 de pixeli la stanga centrului, gura cu 50 de pixeli la stanga centrului deci vom sxrie pentru ochiul stang x -50, ochiul drept x +100, gura x + 50.

  1. Provocare: Broscuta prietenoasa

https://en.khanacademy.org/computing/computer-programming/programming/variables/pc/challenge-funky-frog