Cu toții știm că programarea pentru copii, la fel ca și în cercul academic și al corporațiilor, este un domeniu predominant masculin. Echipa IT Junior vrea să va aducă în atenție realizările a cinci femei fantastice din domeniul IT și programare.
1. Ada Lovelace (1815-1852)
Prima programatoare
Ada Lovelace a fost primul copil al lordului Byron, poet notoriu englez. Mama Adei, doamna Wentworth, era atât de dornică ca Ada să evite să cultive orice „tendință poetică” a tatălui său, încât Ada a fost instruită aproape exclusiv în tainele matematicii.
În mod ironic, însă, Ada a găsit poezia în cifre. La 17 ani, Ada a tradus un articol scris despre așa-numita mașină analitică – un computer mecanic timpuriu proiectat de prietenul și mentorul ei, matematicianul Charles Babbage. Pe lângă traducerea articolului din franceză în engleză, ea a adăugat numeroase notițe și adnotări proprii despre mașina și cum ar funcționa.
Astăzi, aceste notițe sunt considerate ca fiind primul algoritm, făcând din Ada prima programatoare din lume.
2. Jean Jennings Bartik (1924-2011)
Inginer de software
New York Times a numit-o pe Jean Bartik „unul dintre primii programatori de calculator și un pionier al unui tehnologii care a ajuns să fie cunoscută sub numele de software”.
Jean a fost una dintr-un grup de șase matematicieni care au programat Eniac, sau Integratorul și Calculatorul Numeric Electronic, primul computer digital complet electronic. Construit de Aliați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a calcula traiectoriile de tragere pentru obuzele de artilerie, acesta putea calcula în 30 de secunde o traiectorie care i-a luat unui om în 20 de ore (o creștere a vitezei de aproape 24.000 la sută). Deși nu a fost terminat decât după războiul din 1946, astăzi este considerat o piatră de hotar în calculul modern.
3. Grace Hopper (1906-1992)
Regina software-ului
Cunoscut mai bine de unii ca bunica COBOL sau Regina Software-ului, Grace Hopper a revoluționat modul în care vorbim cu computerele. Inițial, computerele vorbeau în cod binar –„1” și “0” sunt imposibil de citit de oameni. Grace credea că codul ar trebui să fie mai aproape de limba vorbită de oameni, deschizând astfel calea pentru mai mulți programatori care ar putea programa computere în moduri noi și interesante. Munca ei a dus la dezvoltarea unui limbaj de programare numit COBOL, în 1959. În mod uimitor, 53% dintre companiile chestionate în 2012 încă foloseau COBOL pentru a construi noi aplicații de afaceri.
Ea a inventat, de asemenea, termenul „bug” (eroare de programare) și, până când s-a retras din Marina în 1986, la 80 de ani, a fost cel mai în vârstă ofițer militar interimar din SUA.
4. Marissa Mayer (născută în 1975)
De la programator la CEO
Înainte de a deveni CEO al Yahoo! la doar 36 de ani, Marissa Mayer făcuse deja niște lucruri destul de impresionante. Absolventă la Stanford, în 1999 s-a alăturat Google – pe atunci încă un startup – în calitate de al douăzecilea angajat al lor și prima femeie inginer. În perioada petrecută la gigantul motoarelor de căutare, a condus unele dintre cele mai de succes produse ale sale, inclusiv Google Maps, Gmail, Google Earth și Google News.
La o conferință Bloomberg din 2015, ea a reflectat: „Yahoo este cea mai uimitoare problemă de design la care am ajuns vreodată să lucrez. Când mă uit la [problemele lui Yahoo], văd probleme de inginerie. Aceste principii se aplică la tot, de la cultura companiei până la modul în care ne dezvoltăm produsele.”
5. Lyndsey Scott (născută în 1990)
Model/Actriță/Coder
Lyndsey Scott pune „super-ul” în supermodel. A lucrat cu cele mai mari nume din modă, de la Gucci la Louis Vuitton, și chiar a devenit primul model afro-american care a obținut prestigioasa exclusivitate Calvin Klein în timpul săptămânii modei – echivalentul cu a fi aleasă ca MVP al industriei modelelor. În plus, este o actriță talentată.
Dar când nu se află în fața camerei, o găsim pe laptop și programează. Ea își dedică aproximativ jumătate din timp programării aplicațiilor IOS pentru clienți. Mai multe dintre aplicațiile ei sunt disponibile în magazine digitale, inclusiv Educate!, care le permite utilizatorilor să afle și să ajute să finanțeze antreprenorii din Africa.
Nu este surprinzător că Forbes a numit-o: “O minune în vârstă de 29 de ani care sparge coduri… și stereotipuri.”
__________
Te invităm să faci alegerea potrivită pentru excelența în educație. La clubul IT Junior misiunea noastră este să oferim cel mai potrivit mediu pentru dobândirea abilităților de IT.Copii sau adolescenți, începători sau cu nivel avansat, oferim cursuri de IT si programare pentru copii cu vârste între 8-16 ani adaptate pe nevoile fiecăruia.
Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!
Pentru că domeniul IT este viitorul!